Warsztaty kulinarne ŻÓŁTY TALERZ

28 lutego 2019 roku koordynatorki programu “Szkoła Promująca Zdrowie” wzięły udział w kolejnej edycji warsztatów kulinarnych Projektu “Żółty talerz” pod patronatem Kulczyk Foundation w Warszawie. Nasz ośrodek realizuje ten projekt wprowadzając w żywienie dzieci i młodzieży obowiązujące standardy, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Tematem wykładów było “Żywienie dzieci i młodzieży”, a warsztaty kulinarne bazowały na kuchni wegańskiej. Dania, które w trzyosobowych zespołach przygotowano to: zupa pomidorowo-kokosowa z soczewicą, wege-grochówka         z warzywami, klopsy z soczewicą i warzywami w sosie pomidorowym, curry dyniowo-strączkowe, duszona czerwona kapusta z suszonymi pomidorami, duszona dynia po sycylijsku z cebulką i rodzynkami, muffinki marchewkowo-daktylowe oraz mus czekoladowo – orzechowy z kalafiora na deser. Dzięki wiedzy i umiejętnościom zdobytym na warsztatach warzywa i owoce będą dostarczane naszym wychowankom w atrakcyjny sposób – realizując wytyczne aktualnie obowiązującej piramidy żywienia. Warzywa i/lub owoce pięć razy dziennie!